Carl Jacobsens vej 20, 3. sal, 2500 Valby, Danmark

Wavecare indgår ny samarbejdsaftale med region syddanmark

Wavecare indgår ny samarbejdsaftale med Region Syddanmark

01.11.2023

Vi er stolte over at kunne meddele, at Wavecare har indgået endnu en samarbejdsaftale med Region Syddanmark, Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, om etablering af sansefødestuer.

Som en del af Region Syddanmarks ambitiøse Fødeplan, er der bevilget 2,506 mio. kr. til oprettelse af seks sansefødestuer, skræddersyet til at skabe en behagelig atmosfære for kommende forældre og deres familier på Sygehus Sønderjylland, Aabenraa.

Syddansk Sundhedsinnovation fik til opgave at udarbejde en designguide til regionens sansefødestuer baseret på erfaringer fra eksisterende løsninger og brugerinddragelse fra medarbejdere, fødende og partnere.

Ved at folde forløbet ud var det muligt at få et overblik over, hvad rummet skulle kunne. Noget af det, der kunne understøtte det gode forløb, var, at rummet var indrettet i zoner, som med sin indretning nudgede til den ønskede brug. Lys, lyd m.m. kunne desuden bidrage til at skabe den stemning, der passede til forskellige faser i fødselsforløbet.

I designguiden fra Syddansk Sundhedsinnovation lægges der vægt på design og æstetik af sansefødestuen. Indretningen skal facilitere stimulation af sanserne, og den fødende og partneren skal have mulighed for at påvirke indretningen af rummet på egen hånd, således at de kan skabe et personligt og trygt miljø. Der skal være en fremhævelse af hjemlig og genkendelig indretning med brug af naturmaterialer og naturreferencer.

Wavecare har med glæde efterkommet anbefalingerne beskrevet i designguiden fra Syddansk Sundhedsinnovation med særligt fokus på at understøtte fødslens forløb med målrettede sansestimuli og en enkelhed i brugerfladen som sikrer at både medarbejdere og partnere nemt kan betjene systemet. Der er også rettet fokus på at skabe en varm og hjemlig atmosfære ved hjælp af bæredygtige materialer og stemningsskabende elementer. Derudover ønskes det at kunne fremme et behageligt og afslappende indeklima samt enkel vedligeholdelse og rengøringsvenlighed.

I fødestuerne lægges der vægt på skabelsen af en beroligende atmosfære, hvor stemningsskabende lys spiller en vigtig rolle. Lyset kan justeres af både personalet og den fødende samt partneren, hvilket bidrager til at tilpasse og skabe den ønskede stemning i rummet. Det er vigtigt, at lyset er tryghedsskabende og kan indstilles i forskellige styrker og toner. Samtidig er det nødvendigt, at personalet altid har mulighed for at overtage styringen af lyset i tilfælde af akutte obstetriske situationer.

Naturstemningerne understøttes med naturmotiver på væggene eller de målrettede Wavecare stemninger afspillet på vægmonterede skærme.

For at yderligere forstærke den beroligende atmosfære er der fokus på at integrere beroligende lyde og naturstemninger i rummet, såsom lyden af naturen eller musik. Primært er der fokus på genkendelige naturlyde, såsom lyden af vand eller fuglekvidder, der kan bidrage til at skabe den ønskede atmosfære. Der kan desuden suppleres med beroligende stemningsskabende musik tilpasset formålet. Det er vigtigt, at lydene og musikken er i synergi med de visuelle stimuli i rummet. Den fødende og partneren har også mulighed for at styre, fravælge eller afspille deres eget medbragte lyd via Bluetooth højtalersystemet. Den overordnede vision er at skabe et miljø, der fremmer tryghed og ro under fødselsprocessen.

Dette initiativ forventes at have en positiv indvirkning både for patienterne og personalet på Sygehus Sønderjylland baseret på tidligere erfaringer med sansefødestuer. Arbejdet igangsættes fra januar 2024.